• banner

Пазарната цена на графитната електрода сè уште се очекува да расте поради зголемената цена

Пазарната цена на графитната електрода сè уште се очекува да расте поради зголемената цена

Цената на графитната електрода неодамна се зголеми.Од 25 февруари 2022 година, мејнстрим просечната цена на кинескиот пазар на графитни електроди е 3670 УСД/тон, што е за 4,49% повеќе од истиот период минатата недела, 10,51% од истиот период минатиот месец, 10,51% од почетокот на годината и 42,36% од истиот период лани.Главните причини за растот на пазарната цена на графитните електроди се анализирани на следниов начин:

1. Цената на суровината-иглена кокс/нафтен кокс со ниска содржина на сулфур продолжува да расте, производната цена на графитната електрода е сè уште висока.
2. Домашните челичарници се очекува да продолжат со производство по фестивалот, а побарувачката за графитна електрода се очекува да се зголеми.
3. Вкупната стапка на работа на претпријатијата со графитни електроди е недоволна, а понудата на некои спецификации е значително тесна.

Шума: Се очекува дека цената на графитната електрода ќе се зголеми поради високата цена, зголемената побарувачка, тесната понуда и повеќекратните придобивки.


Време на објавување: Мар-10-2022 година